Produktioner

Produktioner

 

Beatles på Sverigeturné (SVT)

 

Under Sverigeturnén startade Beatlemania.

När Beatles landade på Arlanda den 23:e oktober för en veckas turné och möttes av tio svenska tjejer, hade man just gjort sista inspelningarna på sitt andra LP-album With The Beatles. Bandet gjorde en radioinspelning i Karlaplansstudion, konserter i Stockholm, Göteborg, Borås, Karlstad och Eskilstuna. Man avslutade sedan med den numera legendariska TV-inspelningen Drop In den 30 oktober. Dagen efter vinkade samma tio svenska tjejer av Beatlesmedlemmarna och filmade dem när de gick ut mot planet på Arlanda. Under veckan Beatles var här på sin första utlandsturné rapporterade engelska journalister hem och hysterin kring gruppen byggdes upp i England. Hela 20000 fans mötte dom på Heathrow Airport efter Sverigebesöket och den s.k Beatlemania startade. Efter det var inget sig likt och några veckor senare var I Want To Hold Your Hand etta i USA och den största TV-publiken någonsin såg bandet spela i Ed Sullivan Show. Under våren hade Beatles under en vecka de fem första platserna på USA:s Billboardlista och ytterligare lika många låtar med på listan. Sverige var alltså med och skrev musikhistoria!

 

Rolf Hammarlund och Per-Arne Skoglund har gjort ett halvtimmesprogram om turnén, BEATLES PÅ SVERIGETURNÉ, med intervjuer med de som kan berätta om minnen från oktoberveckan. Bland andra Paul McCartney och Ringo, liksom Jerry Williams, Marie Selander från Beatles fanclub och radiolegenden Klas Burling, som var den som övertygade Beatlarna att besöka Sverige och som tog hand om dem i Stockholm. Klas gjorde också alla radiointervjuerna 1963 och var programledare för Drop In. Andra som är med i programmet är Stefan Ringbom i Mascots (Sveriges Beatles), Björn Ulvaeus, Tomas Bolme som var konferencier i Göteborg, Lill-Babs, Bengt-Åke Bengtsson som bokade turnén, Trio med Bumba, som var förband, fotografen Torbjörn Ehrnvall som plåtade bilden med rosor och rosa skjortor, liksom f.d SVT-ankaret Sven Strömberg som berättar om hur han som 22-årig tidningsreporter sågade Beatles konsert i Eskilstunas sporthall. Rolf har också fått tillstånd av Beatles bolag Apple att sända delar av Drop In-programmet (som SVT sålt till Apple). Det finns dessutom mängder av bra stillbilder från turnén, samt flera liveinspelade låtar inför publik från Karlaplansstudion. Plus några okända filmsekvenser från konserterna i Stockholm och Göteborg.

 

Programmet sändes 11 januari 2014 i SVT1

 

 

Linköpings universitet (LiU)

 

Vi har ett samarbete med LiU där vi bla gör vetenskapsreportage, forskarporträtt och dokumenterar föreläsningar. Dessa produktioner görs tillsammans med producenten Sten Swartling och publiceras på LiU´s hemsida och YouTube-kanal. De flesta av föreläsningarna sänds i Utbildningsradions serie Samtiden.

 

www.stenswartlingmedia.se

www.liu.se

 

Tio i Topp (SVT)

 

Tio i Topp 50 år, det är rubriken på ett 45 minuter långt hyllningsprogram till det legendariska radioprogrammet, som Rolf Hammarlund och Harpunfilm producerat för SVT Nöje. Tio i Topp hade fler än tre miljoner lyssnare på lördagseftermiddagarna och det allra första programmet gick ut i etern den 14:e oktober 1961. Vi får bl.a se nyinspelade intervjuer med den första programledaren Lill Lindfors och den sista, Kaj Kindvall. Dom, liksom drygt tjugo andra artister och medlemmar från de största 60-talsbanden, berättar om vad Tio i Topp betydde för dem. Vi får också höra och se cirka sextio av den tidens mest populära låtar.

 

 

Tio i Topp 50 år sändes i SVT1 den 2:a januari 2012

 

 

Musikreportage för SVT´s Go'kväll

 

Under hösten 2011 producerade vi en serie musikreportage för Go'kväll, tillsammans med producenten Rolf Hammarlund, som gjorde TV-serierna Sixties och Seventies för SVT. Det är en slags fortsättning på Seventies med intervjuer och reportage om 70-talets stora pop- och rockmusiker.

 

I reportagen har vi intervjuat Robert Lamm i Chicago och Dave Edmunds, Bonnie Tyler, Ola Magnell och Graham Nash.

 

 

Seventies (SVT)

 

Rolf Hammarlund har tillsammans med Per-Arne Skoglund tagit med oss på en nostalgitripp i The Seventies, en serie som spänner över 1970-talets olika musikhändelser och stilar. Vi får träffa artister och musiker som Bruce Springsteen, Gloria Gaynor, Alice Cooper, Gilbert O'Sullivan, Olivia Newton-John,

Robin Gibb, Benny Andersson, Suzi Quatro, Don McLean och medlemmar i Slade, Deep Purple, E.L.O, Wings, Plastic Ono Band, 10CC, Yes, Mott The Hoople och flera andra i nyinspelade intervjuer.

 

Givetvis får vi också se spännande klipp och lyssna till mycket av den musik som kom från de största av 1970-talets artister.

 

 

Return of the Ghost Ship

(Deep Sea Productions för National Geographic, SVT och ARTE)

 

Mitt i Östersjön ca 30 sjömil öster om Gotska Sandön, står det ett

exceptionellt välbevarat skeppsvrak på 130 meters djup. Skeppet är nästan intakt, och att döma av formen på skrovet och typen av utsmyckning kan forskarna göra en bedömning att skeppet är från mitten av 1600-talet.

 

I den här produktionen har Jonas Andersson klippt filmen på uppdrag av Deep Sea Productions.

 

www.deepsea.se

 

 

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)

 

Vi har fått uppdraget tillsammans med producent Sten Swartling att göra tio forskarporträtt till VTI. Syftet är att ge en levande bild av deras forskning och lära känna personerna bakom olika projekt.

Filmerna publiceras på VTI´s hemsida.

 

www.vti.se

 

 

Kriminalvården

 

Harpunfilm fick uppdraget att dokumentera föreläsningar med anledning av Kriminalvårdens FoU-dagar 2011.

Föreläsningarna används som utbildningsmaterial och fortbildning internt av Kriminalvårdens personal.

 

 

Mediaträning

 

Tillsammans med Sten Swartling Media har vi på uppdrag av länsstyrelsen Östergötland och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) genomfört

kurser i mediaträning för olika tjänstemän som ofta kan komma i kontakt med media.

 

 

De Tre Polerna (SVT)

 

De tre polerna är en film om världens glaciärer, som smälter i en allt varmare värld.

SVT har följt utvecklingen i Antarktis och på Grönland, där avsmältningen från de stora inlandsisarna hotar att höja världshaven med flera meter till nästa sekelskifte.

 

Producenten Benny Eriksson och Harpunfilms fotograf Jonas Andersson reste också till Himalaya – där de tynande glaciärerna håller på att bli ett hot både på kort och på lång sikt. I filmen besöker de otillgängliga smältvattensjöar som hotar att bryta sig genom sina fördämningar och lägga dalgångarna nedströms under vatten.

De träffar också forskare som varnar för att glaciärernas försvinnande kommer att leda till omfattande vattenbrist i stora delar av Asien i framtiden.

 

Filmen sändes i Vetenskapens värld i maj 2009.

 

www.svt.se

 

 

Edward Bloms Gästabud

(Mediabruket AB för TV8)

 

Under hösten 2009 arbetade vi på uppdrag av Mediabruket med

produktionen "Edward Bloms Gästabud" för TV8. I programmet fick vi möta gourmeterna Edward Blom och Jan-Öjvind Swahn. Under ett par sommarveckor på Österlen lagade de läckerheter, äter, dricker och talar om mat och dryckeshistoria.

Det är matlagnings-tv med realityinslag.

 

Till produktionen bidrog vi med foto, redigering, färgkorrigering samt övrig on-line.

Ljudmix färdigställdes av vår samarbetspartner Lars Palm. Färdiga mastrar leverades från Harpunfilm.

 

 

Länk till programmen

www.mediabruket.se

 

 

Per-Arne Skoglund: 0702-861924

info@harpunfilm.se